A Biblia pszichológusa Sóstóra érkezik

2004. november 23-án (kedden) 18 óra 30 perctől Nyíregyházán, a Krúdy Vigadó báltermében író-olvasó találkozóra kerül sor Bitó Lászlóval. Az ankétot Bodor Pál (Diurnus) író-újságíró vezeti. A helyszínen dedikálásra is mód nyílik.
Bitó László 1934. szeptember 7-én született egy budai úri család gyermekeként. Az egypártrendszer kialakulása után Jászkísérre telepítették ki. Az 1956-os forradalom és szabadságharc során betöltött szerepe miatt az ország elhagyására kényszerült. Az Amerikai Egyesült Államokban orvos-biológusként szerzett nevet magának. Feltalálta a zöldhályog ellenszerét, ezért a Columbia Egyetemen katedrát neveztek el róla, 2002-ben pedig az általa kikísérletezett gyógyszer lett az év gyógyszere.

Néhány évvel ezelőtt hazatelepült. Ma már csak az írással foglalkozik. Igazán Biblia- trilógiájával ( I. Ábrahám és Izsák; II. Izsák tanítása; III. A Názáreti Izsák ) hívta fel magára a figyelmet. Ennek első kötetét eddig német, spanyol, francia, orosz, szlovák, román nyelvre fordították le. Kritikusai a Biblia pszichológusának nevezik.
Idén jelent meg a hatodik könyve, melynek címe: Nekünk kell megváltanunk magunkat. A kötetben a szerző jelentősebb publicisztikái és interjúi kaptak helyet, például az euthanáziáról, az európai alkotmányról, a kirekesztésről.
Megemlítendők még a XX. századi magyar történelmet feldolgozó regényei. (Istenjárás; Az ötödik lovas).

Az emberi evolúció le nem zárult folyamatában különös jelentőséget tulajdonít az együttműködésnek és a szeretetnek. Alkotói elve, hogy a különféle társadalmi pszichózisok lélektani hátterét is megkeresse. Tudós énje arra kényszeríti, hogy minden jelenséget egészen szokatlan, új szemszögből közelítsen meg.