Élet a Nyíregyházi Állatparkban februárban

Élet a Nyíregyházi Állatparkban februárban
Február 2.-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a népi hagyomány szerint, a téli álmot alvó medvék ezen a  napon hagyják el először barlangjukat. Erre vártak a Sóstó Zoo-ban is.

Nyíregyházi Állatpark, Sóstó Zoo
Egy archív felvétel a nyíregyházi medvéről, idén még nem bújt ki a barlangjából

 


Úgy tartják, ha ilyenkor szép idő van, és a medve meglátja az árnyékát, visszatér a barlangjába, mert a tél még sokáig elhúzódik. Ha viszont az idő borús, és a mackó nem látja az árnyékát, akkor kint marad. Ilyenkor arra számíthatunk, hogy hamarosan beköszönt a tavasz. A Nyíregyházi Állatpark medvéi Petya és Rozi, a tartós havazás előtt decemberben kezdték meg téli álmukat a saját maguk ásta 3m széles 1 m magas üregben, s a néphagyománynak fittyet hányva ma  sem bújtak elő barlangjukból, így idén a jóslásuk is elmaradt.

 

Nyíregyházi Állatpark, Sóstó Zoo
Európa legidősebb sziamangja Nyíregyházán pusztult elNem sokkal később érkezett a hír, hogy elpusztult Európa legidősebb sziamangja, Állatparkunk  54 éves főemlőse, Finita. Az idős hölgy 2010-ben érkezett Hollandiából Nyíregyházára, egy borneói orangután ( Pongo pygmaeus) családdal együtt, az akkor újonnan átadott  Zöld piramisba. A sziamangok  ( Hylobates syndactylus) átlag életkora 25-30 év a szabad  természetben, így Finita az 54 évével  rekord kort ért meg. Februárban egy másik állat is középpontba került, hiszen 27-én volt a Jegesmedvék Világnapja!Az országban jelenleg csak Nyíregyházán láthatóak jegesmedvék, Zora és Fiete  –akik az Európai Fajmegőrzés keretében kerültek a SóstóZoo-ban gyakran bemutatják úszótudományukat az  üvegfalú medencéjében , a látogatók legnagyobb örömére.


-kt-

Forrás: Sóstó Zoo