Huszártalálkozót tartottak Sóstón

Huszártalálkozót tartottak Sóstón

Megtartották az XVI.Huszártalálkozó rendezvényt Nyíregyháza-Sóstón, melyen a társszervezetek képviselői és a helyi hivatásos tűzoltóparancsnokság is képviseltette magát.

Immár tizenhatodik alkalommal tartották meg a Huszártalálkozót a Sóstói Múzeumfaluban. A jeles rendezvényen a társszervek képviselői voltak jelen, illetve hat tűzoltó a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságtól. Korhű ruházatukkal és felszereléseikkel valósággal elkápráztatták a közönséget – adta hírül a szon.hu.
 

A hagyományőrző tűzoltók magukkal hoztak két régi tűzoltó szekeret, egy vízszállítót, valamint két, kézzel hajtható fecskendőt. A falvakban mindenütt volt ilyen felszerelés régen. A nyíregyházi, hivatásos tűzoltók azt is megmutatták, hogyan használták elődeik a ló vontatta szekereket a tűzeseteknél – írta meg a szon.hu.

Az ember hajtotta lovakkal vontatott szerkezet mellett ráadásul a szivattyú működtetéséhez is kellett négy ember. Ők mozgatták a pumpa fogantyúit. Két személy kezelte a tömlőt – mesélte Szabó István tűzoltó főhadnagy, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság szolgálatparancsnoka.a bemutató közben.

A hagyományőrző bemutatón egy faház oltását kellett megoldaniuk a régimódi eszközökkel – a korhű egyenruhás lánglovagok pár perc alatt eloltották a tüzet. A szerkentyűket ezután minden látogaó bátran kipróbálhatta – adta hírül a szon.hu.

Fotó: Nyíregyháza HTP

B.A.