Már 60 éve, hogy termálfürdőzhetünk Sóstón

Már 60 éve, hogy termálfürdőzhetünk Sóstón

Nyíregyháza kétségtelenül hatalmas kincset kapott azzal, hogy 60 esztendővel ezelőtt feltört a gyógyvíz Sóstón. Mindez 1958. március 3-án történt, azaz kerek évfordulót ünnepelünk.

Jubilál a Szabolcsi megyeszékhely: 1958. március 3-án tört fel Sóstón az 52 fokos hévíz, s derült ki, hogy bizony Nyíregyháza valódi kinccsel büszkélkedhet.

Dr. Podlovits Roland, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója leszögezte: a város 200 éves fürdőkultúrájában mérföldkövet jelentett az első mélyfúrású termálkút létrehozása – írta meg a szon.hu.
 
Hatvan éve tört fel a sóstói gyógyvíz
Hatvan éve tört fel a sóstói gyógyvíz

A sóstói víz feltörése annak volt köszönhető, hogy az 1950-es években geológiai kutatásokat kezdett meg Pávai Vajna Ferenc a térségben. A sóstói tó partján tört fel a hévíz ennek következtében, s még ebben az esztendőben létrehozták az Igrice patak partján a második termálkutat, melyet követett még további négy: 1961-ben, 1968-ban, 1991-ben, majd 2011-ben – tudatta a szon.hu.

A Júlia Fürdő területén szintén megvalósult egy, 1968-ban.

A közfürdők és uszodák melegvíz ellátását jelenleg 32 darab mélyfúrású kút adja Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Hét található ezek közül a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. működési területén.

Sóstógyógyfürdő 2013-ban vált gyógyhellyé.

Fotó: sostort.hu

B.A.