Szent Iván-éji mulatozás Sóstón

Szent Iván-éji mulatozás Sóstón
2016. június 23-án, csütörtökön a Sóstói Múzeumfaluban idén is megünneplik a Szent Iván-éjt, a hagyományoknak megfelelően.
„Szent Iván a nyári napforduló ünnepe, a szertartásos tűzgyújtás egyik jeles napja. A tűz tisztító, gonoszűző erejébe vetett hit az alapja a tűzugrás szokásának. Az ekkor gyújtott tűzről azt tartották, hogy megvéd a köd, a jégeső és a dögvész ellen, elősegíti a jó termést.” – írja Tátrai Zsuzsanna. Ahogyan az korábban is szokás volt, a skanzenben is felidézik az ilyenkor esedékes népszokásokat. Először Sós Ágnes Szerelempatak című dokumentumfilmjét tekinthetik meg a kilátogatók, vetítést követően látogatóinknak lehetőségük lesz találkozni és beszélgetni a rendezőnővel a film elkészítésének körülményeiről, szereplőiről, a film üzenetéről.21 órakor nyílik meg új időszaki kiállítás, amely a szerelem jelképeivel, jelképrendszerével foglalkozik, illetve azt is bemutatja, hogyan jelenik meg az érzelem és az érzékiség a magyar népművészetben.


2016. június 23-án, csütörtökön a Sóstói Múzeumfaluban idén is megünneplik a Szent Iván-éjt,

Szent Iván-éji mulatozás Sóstón
21 óra 30 perctől a Tűzvarázs produkció tűzzsonglőr csapata lép fel a Múzeumfalu főterén, ahol varázslatos előadásukkal igyekeznek elkápráztatni a vendégeket. 22 órakor kezdődik Szabó Balázs Bandájának koncertje. 23 óra 30 perckor a Nyírség Táncegyüttes félórás műsorával hangolódhatnak kedves látogatók a tűzugrásra, amely az éjszaka fénypontja lesz. A Szent Iván-éji rendezvényre érkezők számára éjfél után ingyenesen buszt biztosítanak a Sóstói Múzeumfaluból vissza Nyíregyházára a 8-as busz vonalán. Aki tehát a hazajutás miatt nem tudott volna eljönni az év legforróbb éjszakájára, az most bátran készülődhet!


-csa-