Új helyre kell költöznie a sóstói hódnak

Új helyre kell költöznie a sóstói hódnak

Nagy szenzációt keltett, hogy hód költözött a Nyíregyháza melletti Sóstói tóba. Máig nem tudni, hogy jutott el oda, mindenesetre új helyre kell költöztetni.

Bevackolta magát a sóstói tóba nemrégiben egy hód. Senki sem tudja, miként kerülhetett oda  az állat, az azonban biztos, hogy hamar felfedezték s eldőlt: új helyet kell keresni a számára – tudatta a szon.hu.

Az eurázsiai hód védett állatnak számít. A kormányhivatal nyíregyházi járási hivatalának természetvédelmi főosztályától emiatt állományszabályozási engedélyt kell kérni, melyet rendelkezésükre bocsátottak – mondta el dr. Podlovics Roland, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója. Ez a cég tartja fenn és üzemelteti a tavat – írta meg a szon.hu.
 

A hód több fát is megrágott a turisztikai övezetben, amellyel a látogatókat veszélybe is sodorhatta, így sürgősen tenni kellett valamit. Az engedélyt megszerezve szakértő befogta a hódot, s át kell adniuk az állatot a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának.

Mivel azonban a hód már mindenhol túl van szaporodva, a hatóságok egyelőre egyeztetnek arról, hová telepítsék át – megfelelőbb életkörülményeket kell találni számára. A vezérigazgató elmondta?: a hód jól van, de megtartani nem tudták volna, mert Sóstó minden fáját nem láthatják el hódbiztos védelemmel – írta meg a szon.hu.

B.A.