Sóstói Múzeumfalu

Sóstói Múzeumfalu
4431 Sóstófürdő, Tölgyes u. 1.
Tel.: 42/479-704
Fax:-
E-mail cím:info@muzeumfalu.hu
Web:www.muzeumfalu.hu
A Sóstói Múzeumfalu A fürdő északnyugati csücskében, a kisvasút megállójához közel páratlan látvány tárul a szemünk elé: egy igazi múlt századi falu bontakozik ki a lombok sűrűjéből.
Kelet-Magyarország egyetlen szabadtéri néprajzi múzeuma, a megye leglátogatottabb közgyűjteménye 1971 óta folyamatosan épül. A 7,5 hektáros szabad térségben a megye néprajzi tájegységei (Nyírség, Nyíri Mezőség, Rétköz, Szatmár, beregi Tiszahát) szerint csoportosítva láthatók a nagyobb tájak jellegzetes portái, épületegyüttesei. Elénk tárják a falusi élet mindennapjait, sajátos, mára kiveszőben lévő kultúráját.
A megye különlegessége, hogy területén keverednek az erdélyi, a felvidéki és az alföldi népi építészeti stílusok, az egymástól teljesen eltérő jegyek. A sóstói skanzen azért is egyedülálló az országban, mert egy helyen, szinte pár lépés távolságra mutatja be ezeket. Láthatók kisnemesi és szegényparaszti porták, cigánykunyhók, gazdasági melléképületek, közösségi épületek és a kismesterségek műhelyei is. Ezek többsége áttelepítéssel kerül eredeti helyéről a múzeumfaluba. De az orsó alakú faluközpontban álló, fazsindelyes sisakú tivadari harangtornyot rekonstruálták, és a rég elpusztult kisdobronyi templomot is ugyanígy kívánják újra felépíteni.
A skanzen sok kiállításnak, rendezvénynek ad helyet, így évente szeptember 27. és október 1. között itt rendezik az Agro-Food mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítást.