Svájci Lak Panzió

Svájci Lak Panzió
4431 Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Sóstói út
Tel.: 42/411-194
Fax:42/411-195
E-mail cím:sostort@sostort.hu
Web:www.sostort.hu

A szászországi Melhouse János nevéhez fűződik Sóstógyógyfürdő egyik legérdekesebb épületének a tervezése és építése. Létrehozását a gyógyfürdő népszerűsége és a Sóstó iránt növekvő érdeklődés indokolta. A hegyvidéki családi házakra emlékeztető épület mindig is vendégfogadási célokat szolgált, a város vezetősége is itt szállásolta el megbecsült vendégeit. Falai közt megfordult Blaha Lujza, Krúdy, Karinthy, Mesterházy és sok más muvész és politikus. Az épület 1866 óta fogad vendégeket. A panzióban 4 db 2+2 ágyas apartman, 2 db 1 ágyas szoba, 3 db 2 ágyas tetőtéri szoba és 1 db lakosztály áll a vendégek rendelkezésére. Minden szoba fürdoszőbával, TV-vel, minibárral felszerelt. Az egész ház légkondícionált. A Svájci Lak adottságai alapján első rangú helyszíne konferenciáknak, meetingeknek, szakmai továbbképzéseknek is.

Rendelkezésünkre álló technikai eszközök: televízió, video, vetítõvászon, flipchart, diavetítõ, projektor, írásvetítõ.
Az itt található étterem, pedig arra törekszik, hogy vendégei a környék legnemesebb gasztronómiai hagyományaival ismerkedhessenek meg: "Éttermünkhöz jobb ajánlót nem is találhatnánk, minthogy maga Krúdy Gyula író és messzeföldön híres ínyenc, Blaha Lujza, a nemzet csalogánya is számtalanszor megfordult nálunk. Krúdy szerint itt lehetett a legduhajabb jókedvvel mulatni a májustól októberig tartó idõszakban.
De manapság is jólesik elücsörögni az éttermünk teraszának hársfái alatt, hol a tó, a hársfák, a teraszon virágzó fûszernövények illata keveredik. A gyomrunkat Krúdy kedvenc ételei mellett a tirpák konyha finomságaival kényeztethetjük egy jó pohár bor vagy sör mellett. Télen pedig jó fajta szilvapálinka és forralt bor dukál az ebédhez vagy a vacsorához."

Ízelítõül álljon itt egy recept kínálatunkból:

Nyírségi gombócleves
A vajat felolvasztjuk, a kockára vágott borjúhúst megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott leveszöldséget, borsót és a szeletekre vágott gombát. Így picit pároljuk, majd vízzel felöntjük, ízesítjük sóval, fűszerezzük fehérborssal és szerecsendióval és fél citrom levével. Még fő a leves, elkészítjük a burgonyagombócot.
Megfőzzük a burgonyát, majd hozzáadjuk a tojást, a fűszereket, a lisztet, keményre gyúrjuk. Majd gombócokat készítünk, amit hozzáadunk a majdnem megfőtt leveshez és készre főzzük. A tűzről levéve legírozzuk a simára kevert tejszínnel és tojássárgájával.
Tálaláskor meghintjük frissen vágott petrezselyem zölddel és díszítésnek citromkarikát adunk hozzá.